Project Description

The Territorial Management Plan of Inzago earmarked the area on the northeast side of the centre for the construction of public housing to be carried out by the cooperatives that have historically operated on the territory and made up for the lack of exclusively public policies. The town council and the plan envisaged a project for the area capable of boosting the quality of the peripheral and marginal northeast sector, slightly rundown above all due to the presence of a less recent public housing complex of shabby appearance facing onto the project site. The area is characterized by the rich environmental system typical of these contexts with the presence of streams and canals. The proximity of agricultural land gives greater breadth and focuses attention on the need to respect these characteristics. The project thus took into consideration these aspects and some strong constraints. Attention to the requirements of the cooperatives prompted discussion on their habitual practices as regards construction and customary conception of building projects in very dogmatic and traditional terms that unquestionably work only because they always have worked and only because the results could ensure a certain level of performance and appeal for members.

The town council and the plan sought to focus attention on the nature of the operation and its possible role at the territorial level, above all due to the fact that the cooperatives presented a project wholly closed to the territory and the surrounding settlement fabric, where the green spaces were all fenced-in and private, and the buildings turned their back on the agricultural territory and the settlement system to create a small and entirely defensive enclave. The plan developed completely reversed this perspective, seeking to place the architectural project within broader urban-planning horizons, to establish dialogue with the territory, and above all to address the town’s constitutive characteristics. The square, the park and the built-up area must work towards the construction of a small new centrality capable of enhancing the settlement quality of the eastern sector and opening up the new development to the territory.

Above all, the new settlement must fully belong to the important tradition of public housing complexes and cannot be allowed to sink into the anonymity of urban sprawl. A central square attracts buildings to look onto it and share their inhabited and illuminated façades, reducing the area occupied by construction and increasing the urban sense of the development. The park occupies the southern part of the area, where ecological restoration is envisaged for the streams and canals. A main road provides vehicle access without running through the area. A cycle track and a pedestrian path run through the buildings and are alone allowed access to the main square, to which they give shape through modification of design.

With water, trees and urban furniture for seating, the square comes to life and equips itself to become the central hub of the settlement. The cycle track organizes the parts and the pattern of the paving is altered to mark its passage.
The shapes of the residential buildings are calculated to enhance a more dynamic volumetric composition, highlighting the major angles and heights looking onto the square and sloping away towards the exterior. Developed in the form of a guiding master plan, the project includes some prescriptive norms for aspects such as the alignment of façades and the position of the square and the green space so as to avoid any distortion of the architectural approach and its urban-planning nature during implementation.

Project by FDA International – Professional Firm
VIEW ALL PROJECTS